سبز باران
درختان سبز و قطور که سینه کوهستان را گرفته و بالا رفته، حاشیه جنوبی رود ارس را سبز کرده اند. همان جایی که حدود 700 کیلومتر مربع پهنه جنگلی- کوهستانی را شامل می شود و مه سفید گاه و بیگاه غرقش می کند. «ارسباران»
نویسنده: رضا یوسفی
راهنمای گشت و گذار در جنگل ارسباران در حاشیه جنوبی رود ارس
درختان سبز و قطور که سینه کوهستان را گرفته و بالا رفته، حاشیه جنوبی رود ارس را سبز کرده اند. همان جایی که حدود 700 کیلومتر مربع پهنه جنگلی- کوهستانی را شامل می شود و مه سفید گاه و بیگاه غرقش می کند. «ارسباران» بخشی از منطقه سرسبز «قره داغ» است و یکی از زیباترین مناطق جنگلی ایران. از شمال به رود ارس، از شرق به رودخانه «قره سو» و استان اردبیل، از جنوب به شهرستان اهر و از غرب به جلفا و مرند می رسد.اینجا یکی از بکرترین و شکننده ترین مناطق طبیعی ایران است که بخش هایی از آن به عنوان منطقه حفاظت شده و پارک ملی انتخاب شده. می توان چند روزی از تعطیلات پایان تابستان را در هوای معتدل این جنگل و طبیعت زیبایش گذراند؛ ضمن آنکه سفر به ارسباران، فقط گشت و گذار در طبیعت نیست، تماشای آثار کهن تاریخی هم هست؛ مثل قطعه بابک، کلیسای سنت استپانوس، پل خدا آفرین و آبشار آسیاب خرابه.
کجا بمانیم؟
اقامت جنگلی
اگر اهل شب مانی در جنگل هستید، روستاهای «مکیدی» و «آینالی» برای چادر زدن مناسبند. اگر هم هتل را ترجیح می دهید، باید به کلیبر برگردید. هتل ستاره بابک با شماره 09149268963 نزدیکی دامنه قلعه است و هتل یک ستاره کلیبر هم در میدان شهرداری است که می توانید با شماره های 4665 و (0427422) تماس بگیرید. عکس: بهرام تندرانچطور برسیم؟
آغاز از کَلِیبر
یکی از بهترین نقاط برای شروع جنگل نوردی در ارسباران، شهر کلیبر است* خودروی شخصی: می توانید از 2 مسیر اصلی و یا 2 مسیر فرعی به کلیبر برسید. این شهر در 60 کیلومتری شمال اهر قرار دارد و بسته به مبدأ حرکت تان، باید جاده تبریز به اهر یا جاده اردبیل- مشگین شهر- اهر را انتخاب کنید. البته اهالی پارس آباد یا دشت مغان با گذر از جاده حاشیه ارس به سمت غرب، در روستای «اسکانلو» به چپ پیچیده و وارد جاده فرعی به سمت کلیبر می شوند. اهالی شهرهایی مثل جلفا و ماکوهم در کناره ارس به سمت شرق حرکت کرده و در روستای «عاشقلو»، به سمت راست پیچیده و راه فرعی را در پیش می گیرند. این دو راه فرعی، اول به جنگل ارسباران و سپس به کلیبر می رسند.
* وسایل نقلیه عمومی: از تهران و تبریز، سرویس روزانه اتوبوس به کلیبر برقرار است. در تهران باید تا تعاونی 9 پایانه غرب بروید و سوار اتوبوس هایی شوید که ساعت 30: 21 حرکت کرده و 7 صبح فردا به کلیبر می رسند. در تبریز هم اتوبوس ها و سواری ها در طول شبانه روز به کلیبر می روند و بر می گردند.
چطور بگردیم؟
از کوه تا ارس
مسیر جنگلی ای که به شما پیشنهاد می کنیم. از قلعه بابک شروع شده و وارد جنگل ارسباران می شود* از کلیبر تا قلعه بابک: در کلیبر باید وارد جاده بابک شوید. اگر خودروی شخصی ندارید، می توانید سوار تاکسی ها و جیپ هایی شوید که شما را به دامنه قلعه بابک و آغاز مسیر جنگلی می رسانند.
* از قلعه بابک تا روستای مَکیدی (میکندی): از سه راهی قلعه به راه خود ادامه دهید و روستای «آغویه» را هم رد کنید تا به سه راهی روستا و دره مکیدی برسید. این فاصله تقریباً 20 کیلومتر است. سه راه را که به سمت چپ بروید، به روستای مکیدی و دره زیبایش می رسید. روستای مکیدی یک کمپ نیمه مجهز برای طبیعت گردان دارد.
* از مکیدی تا آینالی (آینالو): بعد از سه راه مکیدی به «اسکلو» می رسید و جاده خاکی ماشین رو می شود. سربالایی و سرازیری را که رد کنید، دوباره به جاده آسفالت می رسید و بعد از دره آینالی- محل نگهداری «مَرال» ها- به سه راهی روستای آینالی می رسید. تا اینجا 30 کیلومتر آمده اید. برای رسیدن به کمپ گردشگری آینالی باید جاده خالی سمت چپ را ادامه دهید تا بعد از 5 کیلومتر به روستای آینالی برسید.
* از آینالی تا رود ارس: 15 کیلومتر دیگر که ادامه دهید به روستای «عاشقلو» و رود ارس می رسید. ارس را که به سمت شرق بروید، در روستای «ساری جالو» پل تاریخی خداآفرین را می بینید و می توانید از اردبیل برگردید، اگر هم به سمت غرب بروید،به حمام تاریخی روستای «کردشت»، آبشار «آسیاب خرابه» و کلیسای «سنت استپانوس» در نزدیکی جلفا می رسید و می توانید از مسیر تبریز برگردید.
نکات طلایی
آسیب نزنید
* 21 مرداد زلزله ای در آذربایجان شرقی اتفاق افتاد و ممکن است در مسیر ارسباران، جاده دچار خرابی هایی شده باشد.* در جنگل پیمایی های طولانی بهتر است با گروه های کوهنوردی و بلدی های محلی همراه شوید یا با GPS مسیر حرکت را مشخص کنید.
* در جنگل، آنتن تلفن همراه ضعیف است.
* اگر قصد چادرزنی داشتید، شب را در حاشیه نهر و رودخانه نگذرانید.
* در فضای جنگلی، آتش روشن نکنید و برای پخت و پز از منقل های جداره دار استفاده کنید.
* هیچ زباله ای، حتی زباله های قابل بازیافت را در مسیر رها نکنید، چون علاوه بر آلودگی منطقه به چرخه طبیعی حیات هم آسیب می زند.
* اینجا یکی از بکرترین جنگل های ایران است که به خاطر بی مبالاتی مسافران و بعضی سودجویان در معرض نابودی قرار گرفته است، بیش از این آسیبی به آن وارد نکنید.
منبع: نشریه سرزمین من شماره 36
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}